Bimm-Bamm Csoport
Az idő nem áll meg!

MENÜ

 M10 vezérlőóra

 

A vezérlőóra négy harang és további négy kapcsolókimenet, valamint toronyóra mutató és kongató egység vezérlésére használható. A digitális rendszerű vezérlőóra kvarc időalappal rendelkező mikroprocesszoros készülék. Igény esetén az M10-hez  77,5 kHz-es DCF atomóra, vagy GPS műhold antenna is kapcsolható.

Hazánk a domborzati viszonyaitól függően nehezen foghatóak a Frankfurtban telepített atomóra adó jelei, mert az adó hatótávolsága kb. 800 km. A GPS műholdjel gyakorlatilag mindenhol elérhető. Ez az egység költségesebb ugyan, de megbízhatóbb vezérlést biztosít.

Az M10 típusú vezérlőóra korszerű nagy-megbízhatóságú alkatrészekből épül fel. Karbantartást nem igényel. A 230V-os hálózatról 220/12V-os DC tápegység közbeiktatásával működik. Hálózat kimaradás esetén az óra megáll, majd feszültség visszatérésekor a kiesett időt utána állítja. Az áramszünetet felirattal jelzi! Igény esetén külső akkumulátor is csatlakoztatható a tápegységhez.

 

 40.1 kép

A képen az M10 vezérlőóra látható

 

A vezérlőóra kezelőfelületéről 4 db harang közvetlenül kapcsolható. Mindegyik működtetésére külön gomb szolgál. A kezelőfelületükről való kézi harang bekapcsoláskor a lehetőség van a harangozási időhossz beállítására is. Ennek segítségével a harangok kikapcsolása automatikusan elvégezhető, és nem kell azt külön kikapcsolni. A harangok egyenként vagy csoportosan is programozhatóak. Lehetőség van az egyszeri, vagy ismétlődő harangozás vezérlésre. Az egyszeri esetben a bekapcsolási program lejárta után a memória törlődik. (Pl. temetéskor érdemes ezt használni.) Ismétlődő harangozás esetében csak egyszer kell az óra memóriájában a tárolást elvégezni, de a vezérlőóra minden beprogramozott napon, és időben a harangkimenet kapcsolja. (Pl. déli 12 óra.) Az M10 vezérlőóránál nagy számú (100 db) időpont programozható. Igény esetén ez tovább is bővíthető. Különböző méretű harangok első megszólalási ideje változó. Általában 10 mp, de az extra nagy harangoké 40 másodperc is lehet! Programozott harangozások esetében lehetőség van az egyidejű megszólaltatására, mert a vezérlőóra megtanítható a harang belengési idejére. A harangok bekapcsolt állapotát LED mutatja.

 

Az M10 vezérlőórák kezelőfelületéről további 4 db villamos berendezés közvetlenül is vezérelhető. (pl. toronyvilágítás, díszvilágítás, riasztó, fűtés stb.) Ezek a kimenetek kézi üzemmódban kapcsolhatók, de programozhatók is. A kimenetek bekapcsolt állapotát LED mutatja.

 

Az M10 vezérlőóra két toronyóra mutatómozgató motor vezérlésére alkalmas. Segítségével így kéttornyú templom toronyórája is vezérelhető. Az M10 vezérlőórákhoz igénytől függően egy vagy két kongató egység csatlakoztatható. Harangjátékra a M10 elő van készítve, de ebben az esetben kiegészítő áramkör csatlakoztatása szükséges. A kongató egységek a toronyóráknál megszokott ütéseket végezhetik. A kisebbik harangon negyedkor egy, félkor kettő, háromnegyedkor három, egészkor négy ütés. A negyedik után a nagyobbik harangon az aktuális óraszámot üti el. Egy kongatóegység felszerelése esetén csak az egészórás óraütésre van lehetőség. Az éjszakai kongatások letilthatók. A lmutatómotorok és az ütőegységek működését a LED-ek mutatják.

A M10-es modul a toronyóra rendszer működéséhez, ha óarütéseket, és harangokat is vezérlünk, alapvetően szükséges. A modul 12V tápfeszültséggel működik. A modulban 4 ceruzaakkumulátor is helyet kapott. Így hálózat kimaradás esetén a M10 óramodul működik, de a toronyóra mutatók megállnak. Hálózat visszatérés után a mutatók automatikusan beállnak az aktuális időre. Fogyasztói vezérléseket  gyengeáramú soros vezérlővezetéken átvitt parancsokkal a vezérelt modulok végzik. Ez utóbbiakból az igénynek megfelelő modul beépítése szükséges. A vezérlőóra modullal egyszerre 4 harang, 4 kapcsolókimenet, programozása, kapcsolása, két független toronyóra mutató motor modul vezérlése, kongató és harangjáték modulok indítása lehetséges. A M10 vezérlőórához DCF -GPS antenna is kapcsolható. Igény esetén rádiós, vagy telefonos vezérlésre is alkalmas a rendszer. A M10 figyelembe veszi a harangok belengési idejét. Tiltja a harangozások alatti kongatásokat. Programban állítható az éjszakai kongatás tiltás. A M10 programozható egyszeri valamint ismétlődő harangozásra. A harangok kézi, vagy automatikus bekapcsolását elvégezni. A kapcsolókimenetek programozása a klasszikus kapcsolóóra elv szerint történek. A M10 vezérlőóra modul programmenüjéből a hozzá kapcsolt minden modul működése letiltható, vagy ellenőrizhető. A toronyóra a mutatókról visszaérkező jelzések alapján a M10 automatikus beállításokat végez. A vezérlőóra nyelvezete magyar. A háttér megvilágításos, nagyméretű LCD kijelzőről, és a különböző színű LED-ről a működési információk leolvashatók. A M10 modul vezérlése 9 db gombbal lehetséges. A gombok megnyomásakor figyelmeztető hangjelzés hallható.

 

Műszaki adatok:

 

 • Tápfeszültség:                                                             12V DCmax.1A
 • Kimenet:                                                                     Soros protokol szerint
 • Bemenetek:                                                                 Soros protokol szerint és 0-5V TTL
 • LCD:                                                                           2x40 karakter
 • LED:                                                                           12db
 • Hozzá kapcsolható modulok                                          kb. 40 különféle

   

 • Magasság:                                                                  210mm
 • Szélesség:                                                                  230mm
 • Mélység:                                                                     70mm

 

 

Vissza az M10 és moduljai lapra!

 

Asztali nézet