Bimm-Bamm Csoport
Az idő nem áll meg!

MENÜ

 

Gyakran feltett kérdések

 

1. Mikor villamosítható egy harang?

Csak az a harang villamosítható megfelelően, amelyik stabil haranglábon helyezkedik el, lengőszerkezete helyesen van kialakítva (forduláspont, csapágyazás, felrögzítés stb.) és a harang ütője is megfelelő. (Nem tapad, nem mozdul el oldalra, és állapota nem veri széjjel a harangot stb.)  Ha a fentiek nem jók, akkor azt a harangot villamosítás előtt mindenképpen fel kell újítani. Legtöbb esetben ehhez a harangot le kell venni a helyéről és a hibás alkatrész helyett újat kell készíteni. Mechanikai felújítás előtt mindenképpen helyszíni felmérés szükséges.

 

2. Milyen módszerrel villamosítható egy harang?

A villamosításra több féle megoldás terjedt el. A választott módszer nagymértékben függ a harang nagyságától, lengőszerkezetének kialakításától. A húzómű megoldása lehet az egyenáramú húzóműves (DC), aszinkron motoros (AC), vagy lineáris motorral (AC) megoldott. Villamos vezérlésükre viszont már csak olyan korszerű, digitális elektronikát szabad alkalmazni, amellyel a harang mozgása az indulástól a megállítási fékezésig beállítható, a harang mozgását figyelemmel kíséri, és bármilyen mechanikai hiba esetén letilt.

 

3. Hogyan kapcsolható a villamosított harang?

Természetesen minden harang kézzel, kötéllel is meghúzható, de villamosan egyszerűbb, mert ekkor csak egy kapcsolót kell felkapcsolni. Kapcsolóóra is beépíthető az elosztószekrénybe és azzal is  vezérelhető a harang. Ez utóbbi lehet nagypontosságú atomóra vagy egyszerű digitális óra. Vezérelhető egyszerű rádiós távvezérlővel, mobiltelefonnal, PC-ről modemmel vagy internetről is. Vagyis bárhonnan a világból.Természetesen időzített kapcsolás is lehetséges. (Temetőknél gyakran alkalmazzák, hogy gombnyomás után a harang meghatározott ideig működik, majd automatikusan leáll.)

 

4. A harang vezérlőóra kiválasztásához mi szükséges?

Általában elég a harangozási rend leírása. Ebbből, már az optimális a vezérlőóra típusa kiválasztható.

 

5. Hova szereljük a kapcsolóórát?

Ahol kezelni fogják, abba a helyiségbe. Ezen kívül javaslom, hogy világos, vagy megvilágítható helyre, és szemmagasságba.

 

6. Úgy indul el a harang, hogy a kalapácsa a harang egyik oldalára először kettőt üt, majd szabályosan harangozilk a két oldalon.  Ez probléma-e?

 Nem.  Tapasztalatként mondom, hogy felvettünk egy harangszót, és a templomtoronyból hangszóróból kisugároztuk, mikor a digitális rendszerünket fejlesztettük. Többen jelezték, hogy hiányzik a harangszóból az a természetesség, ahogyan a harang elindul, és egyre erősebben szól….és a leállása is ilyen legyen.

Egyébként az előkongatás a lengő rendszer fizikájából adódik. Amelyik harang nem előkongatással indul, ott érdemes ennek utánanézni, mert akkor le van kötve a harangszíve, és kényszítetten nem kongat!

 

7. Úgy szeretném, ha beállítanák a harangozást, hogy a harang jobb oldalára mindig kettőt üssön az ütő, a bal oldalára pedig mindig egyet… Lehet-e?

Nem.  A harangozáskor a harang jobbra - balra kileng, miközben a harang nyelve (ütője) hozzáütődik a harang szoknyájához. Ezt nevezzük harangozásnak.

A harangot, mint inga szabályosan lehet csak a nagy tömege miatt mozgatni. Ha a kérdésben feltett „harangozást”, vagy ennél bonyolultabbat, akarunk, akkor nem a harangot kell mozgatni, hanem ütőkalapácsokat (lásd itt bővebben) kell az oldalára szerelni, és azokat egy speciális elektronikával pl.:M10 vezérlőelektronika, ÖNÁLLÓÓRA elektronika, vagy harangjáték elektronika kell vezérelni.

 

8. A toronyba felszerelésre került egy harang és a hozzá kapcsolódó harangmozgató elektronika. Lehet-e beállítani rajta óraütéseket?

Nem. A harangozáskor a harang mozog, és a nyelve ütődik a haranghoz. Ezt a nagytömegű lengőrendszer miatt nem lehet óraütésekre alkalmazni. Ha óraütést akarunk, akkor a harang oldalára ütőkalapácsokat (lásd itt bővebben) kell szerelni, melyet egy óraütést is vezérlő elektronikával kell összekapcsolni pl: M10 vezérlőelektronika, vagy egyszerű ÖNÁLLÓÓRA elektronika, vagy harangjáték elektronika.

 

9. A harangokat, óraütéseket és a toronyórát közös elektronikának kell-e vezérelnie?

Nem, de célszerű. Találkoztam olyan rendszerrel, amit 3 különféle rendszerel valósítottak meg. Mikor ott voltam éppen mutatott az óra egy helytelen időt, eltérő időszakban harangoztak, és megint ettől függetlenül ütött az óra. Teljes kavalkádot okozott.

A fentiek miatt célszerű olyan vezérlőórát felrakni, ami mind a három rendszer vezérlése mellett, még a kézi kapcsolóval történő harangozást is figyeli. Erre azért van szükség, mert, a harangok elindítása bármely időpontban lehetséges. Emiatt viszont az óraütéseket ekkor autómatikusan tiltani kell, nehogy az ütőkalapács harangtörést eredményezzen.

 

10. Mi szükséges egy harangvillamosítási  árajánlat elkészítéséhez?

Egy jól átgondolt ajánlat elkészítéséhez mindenképpen célszerű egy helyszíni felmérés, ahol a harangok, meglévő berendezések, vezetékezések mechanikai állapotát mérjük fel és beszélünk a harangozási igényekről (kapcsolóóra, távvezérlés, harang visszajelzés stb.) . Ha ez nem oldható meg, akkor a költségbecsléshez a harang adataira, egy a harangról készített olyan  fényképre, amelyen a harang és környezete is látható, valamint az elképzelt vezérlési helyről egy fényképre van szükségünk.. Nagyon fontos megadni, hogy milyen módszerrel szeretnének harangozni. ( kapcsolóóra, telefon stb.)

 

 

  Vissza a harangvillamosításhoz

 

Asztali nézet