Bimm-Bamm Csoport
Az idő nem áll meg!

MENÜ

Harangjáték meghatározás

 

A középkorban igen divatos hangszer volt, mely kisebb-nagyobb harangocskák összetételéből állott, diatonikus v. kromatikus zöngsorra hangolva, 3-4 nyolcadterjedelemben. Az ilyen harangjátékot leginkább a tornyok ütőóráival hozták összeköttetésbe, s meghatározott időben külön e célra szolgáló gépezet segítségével szerepeltették, leginkább déli 12 órakor. Legnagyobb elterjedtséget Hollandiában nyert, hol mégsok ily harangjáték van működésben. (fanc. carillon, ol. gariglione v. campanetta).

Forrás: Pallas Nagylexikon

http://www.kislexikon.hu/harangjatek_a.html#ixzz2RxI2xGA0

 

A harangjáték készítésének célja

 • Zenei élmény. Az itt használt harangok kialakítása olyan, hogy  kellemes hatással van az emberi szervezetre, megnyugtató érzést kelt és a test energia központjait harmonizálja.
 • Díszítőelem. Harangegységek felszerelhetők épületek oldalfalaira, s ezzel nemcsak érdekes és különleges látványt nyújtanak, hanem egyedülálló hangzásvilággal bírnak. A harangjáték felszerelhető zenepavilonba, közintézmény homlokzatára, zeneterembe, egyházi létesítménybe, közterekre vagy egyéb helyekre, ahol a cél a különlegesség, a jó hangulat és a zene tisztelete.

  

A harangjáték kalakítási lehetőségei

Többen is megkerestek harangjáték készítésével kapcsolatban.. Mikor elkezdtünk róla részletesen beszélni, mindig felmerült néhány új gondolat, aztán kiderült, hogy a harangjátékot mindenki másként értelmezi. Az alábbiakban harangjáték kialakításának lehetőségeit ismertetem: 

 • Harangjáték meglévő harangokon (általában 3-4 db harang)
 • Harangjáték, harangjáték célra öntött harangokon (általában 12-nél több harang)
 • Harangjáték csőharangokon
 • Harangjáték gongokon
 • Digitális harangjáték (Hangszóróból lejátszott harangjáték)

 

 • Harangjáték a toronyban lévő harangokon

A toronyban jó esetben három, vagy  négy meglévő harang van. Ezért ebből három, vagy négy hangon megszólaltatható harangjáték készíthető (jó esetben), ha mindegyik harang alaphangja tiszta zengésű. A problémát nehezíti, hogy ilyen kevés számú hangra nem igazán lehet dalt találni. Talán a Hej Dunáról fúj a szél…..  Vannak próbálkozások, hogy a harang közepét megütve félhanggal magyasabb hang kinyerésére, de megjegyzem, ez nem igazán tiszta vagy nem a többi haranghoz igazodó hang lesz. Ezért általában a toronyban lévő harangokból harangjátékot összerakni nem igazán lehet. 

 

 • Harangjáték harangjáték célra készített harangokon

Igazán szép, élvezhető harangjátékot 12 vagy ennél nagyobb számú, haragjáték céljára öntött és hangolt, felhangoktól mentes harangokból lehet összarakni. A Bimm-Bamm Csoport harangjáték harangot nem önt, csak ennek vezérlőelektronikáját és annak vezérlőszoftverét szállítja. Tekintettel arra, hogy az évek során több harangöntődével kapcsolatban került, komplett rendszert is tud szállítani. Zenészek azt mondják, hogy minimálisan 18 hangból álló harangjátékot célszerű megépíteni, mert azzal már majdnem minden dal eljátszható.

A harangjáték- harangokból összerakott és megszólaltatott rendszert a későbbiekben valódi harangjátéknak nevezzük.

 

 • Harangjáték csőharangokon

A hangszer általában tizennyolc acélból, ötvözött alumíniumból vagy krómozott sárgarézből készült csőből áll, amelyek átmérője 10 és 120 mm között változik. Hosszúságuk általában  0,6 és 2 méter közé esik, de akár a három méteres nagyságot is elérhetik. A kromatikusan hangolt csöveket egy masszív fémkeretre függesztik fel zsinórok, kötelek segítségével. Megszólaltatásukhoz fakalapácsot vagy gumifejű verőt, vagy elektronikus kalapácsot használnak. A harmonikus és nem harmonikus részhangok nagy száma miatt hosszan kicsengő hangja igen összetett, harangszerű. A hosszú kicsengést a csőharangokon legtöbbször tompító szerkezetekkel fojtják el.

 

 • Harangjáték gongokon

A gong a haranghoz hasonlóan ütés hatására zenei hangokat tud kiadni. Több gong összerakásával gongjáték készíthető. Itt is elmondható, mint a harangjátéknál, hogy a gongjáték tetszőleges számú tökéletesen hangolt gong összjátéka, melynek hangzása különleges élményt nyújt

 

 • Digitális harangjáték (Hangszóróból lejátszott harangjáték)

Ennél a módszernél valamilyen adathordozóra rögzítik a haranghangokat, melyekkésőbb a hangszórókból szólalnak meg. Műszaki kialakítására több módszer is lehetséges.

 

 

Asztali nézet