Bimm-Bamm Csoport
Az idő nem áll meg!

MENÜ

DIN sínre rakható modulok

 

Az alábbiakban a toronyórák és harangvillamosítások moduláris egységeit mutatjuk be, amelyeket az új feladatok megvalósításnál célszerű alkalmazni

 

A villamosiparban történő szabványosítási folyamatok, a gyorsabb szerelési igény, típusszekrénybe rakható modulok alkalmazása a toronyórákbál is felmerült. A fentiek figyelembevételével az alábbi modulok kerültek kifejlesztésre. Előnyük:

 • könnyű bővíthetőség
 • csereszabatosság
 • megrendelői igényeknek megfelelő modulok alkalmazása
 • villanyszerelői ismeretekkel rendelkező személy általi egyszerű telepíthetőség és szervizelhetőség
 • más szabványos készülékekkel való azonos felépítés pl. kismegszakító, kapcsoló
 • minden modulhoz dugaszolható csatlakozókkal történő a vezetékek csatlakoztatás. (Előny a vezetékek nem cserélődnek véletlenül fel)
 • kicsi méretek

 

 

32.1 kép

A képen a toronyóra és harangvezérlési  elemeket tartalmazó modulok fényképei láthatóak


 

Kongató modul

A toronyóra a harangokon is elkongathatja az időt. Ez a modul arra szolgál, hogy a GPS jelből vagy az M10 vezérlőóra jeléből kikódolja a kongatási időpontokat. Alapesetben ez a modul a következő jelet adja ki:

 • Negyedkor 1 ütést a kisebbik harangon
 • Félkor 2 ütést a kisebbik harangon
 • Háromnegyedkor 3 ütést a kisebbik harangon
 • Egész órakor 4 ütést a kisebbik harangon, és az aktuális óraszám elütését a nagyobbik harangon.

 

A modul két programozható kimenettel rendelkezik. Mindegyikre egy 230V-os kongatókalapács közvetlenül csatlakoztatható. Az aktuális kongatáskor a megfelelő kimeneten lévő feszültség hatására a kalapácsok mechanikusan ráütnek a harangra.

A GPS antennáról történő vezérlés esetén a modulban, míg M10 vezérlés esetén az M10-ben beállítható az éjszakai kongatás tiltás is.

A kongató modul, kongatás tiltó bemenetekkel is rendelkezik. Ezt akkor kell alkalmazni, ha a harangokat és a toronyórát különböző kapcsolóóra vezérli, és elképzelhető, hogy az óraütés és a kongatás időpontja egybeesik. A bemenet használata esetén a kongatás automatikusan tiltódik harangozáskor.

A dallamos óraütés az, mikor egymás után ugyanazon jelzésre (pl. negyed) két különböző hang szólal meg. (trillázó kongatás) Négy hangú kongatás esetén két modulra van szükség.

A kongatómodul működéséhez GPS antennára vagy M10 vezérlőórára, 230V AC-re, DC 12V-ra, kongatókalapácsokra szükség van.

A modulban szilárdtest jelfogók mellett biztonsági jelfogók is helyet kaptak, hogy a kalapácsokra véletlenszerűen se juthasson ki hosszabb időre feszültség. Erre azért van szükség, hogy a kongatómodul tekercse ne égjen le, veszélyeztetve vele a templomot is.

 

 

32.2 kép

Kongató modul fényképe

Ára:      Ft + Áfa  

 

Alkonykapcsoló modul

Sok esetben pl. szürkületkor számlapvilágításnak, vagy kültéri világításnak kell bekapcsolódnia, aztán valamikor éjszaka 22 órakor ki kell kapcsolódnia. Aztán hajnalban ismét be kell kapcsolódnia és virradatban lekapcsolódnia.

Ilyen kapcsolásokra szolgál ez a modul. Érdekesssége, hogy nem tartalmaz fényérzékelőt, hanem a GPS idő jeléből kódolja ki a szükséges információkat. Ezért közvetlenül a kapcsolódobozba berakható, így vezetékezése sokkal egyszerűbb. A doboz tetején lévő gombbal az alkonykapcsoló tesztelhető. A LED-ekről további információk olvashatók ki működésekor. Használatához GPS antennára, és 12V DC-re szükség van.

A modul programozása PC-re telepíthető célprogrammal történik, a 6/6-os csatlakozóján keresztül.

 

 

32.3 kép

Alkonykapcsoló modul fényképe

Ára:      Ft + Áfa 

DIN tápegység modul

 

Kimondottan toronyórához lett ez a modul kifejlesztve. Az alábbi funkciókat látja el:

 • Toronyóra meghajtómotor tápellátása (max.30W/12V DC)
 • Toronyóra modulok tápellátása külön csatlakozón (kimenetei vezérlő, alkony, kongatópanel. stb.)
 • M10 vezérlőóra tápellátása külön csatlakozón
 • GPS, és vagy M10 vezérlőjelek szétosztása

 

 

32.4 kép Tápegység modul fényképe

Ára:      Ft + Áfa 

 

LED tápegység modul

 

Gyári készítésű, kereskedelmi forgalomban kapható tápegység. Alkalmazása akkor merül fel, ha a toronyóra világítása 12V-os LED modulokkal kerül megvalósításra és  LED-ek élettartamának a hosszú időn keresztüli megtartása a cél. Ez a  tápegység stabilizát feszültséggel látja el a fogyasztóit. A kimeneti feszültségét potencióméterrel állítani lehet, ami a világítás fényerejének optimális beállításánál sokszor nagyon előnyös. A tápegység bekapcsolását általában alkonykapcsoló vezérli. A tápegység 230V AC/12V DC/ 120W teljesítményű.

 

32.5 kép

LED világítás tápegység moduljának fényképe

Ára:      Ft + Áfa 

 

Kimeneti vezérlő modul

 

Több feladatot is el tud látni, attól függően, hogy mire programozzuk:

M10 vezérlése esetén:

 • 4 harang kapcsolása egyenként
 • 4 harang lefutóprogram szerinti vezérlésére. Pl. női harangozás
 • 4 kapcsoló kapcsolása
 • Motoros kongatás (relékimenetes) kapcsolására
 • Óramotor percenkénti (relékimenetes) vezérlésére.

GPS jel vezérlése esetén:

 • 4 harang kapcsolára programozott időpontokban
 • 4 kapcsoló kapcsolása programozott időpontokban

A modul programozása PC-re telepíthető célprogrammal történik, a 6/6-os csatlakozóján keresztül. A modul 230V/10A potenciálfüggetlen relékimenettel rendelkezik.

 

 

32.6 kép

Kimeneti modul fényképe

Ára:      Ft + Áfa 

 

 Harangvezérlő modulok

Az alábbi modulok ugyan nem a toronyóra felépítéshez szükségesek, hanem a harangokhoz. Nagyon sok esetben azonban a két feladat nem választható széjjel. Ezért lehetőségként itt is megemlítjük, viszont a részletesebb adataik a harangmozgás vezérlőknél találhatóak meg.

 

Kapcsoló és harangműködést visszajelző modul

A modullal a HG típusú harangvezérlő indítása, leállítása, és működésének megfigyelése oldható meg. Négy db kapcsolót tartalmaz, igy négy db harang vezérlésére használható. A kapcsolók felett apró LED-ek a harang húásának visszajelzésre, vagy a kiadott feszültség jelzésre használhatóak a jumperelésük függvényébe. A modulhoz kapcsolóóra is hozzáköthető egy erre kialakított csatlakozón. 

 

 32.7 kép

 HG7 harangmozgásvezérlő fényképe

Ára:      Ft + Áfa 

 

HG7 harangmozgás-vezérlő

 A HG4PJ típus DIN sínre kialakított változata. A HG7 egyenáramú harangmozgató rendszerrel (hagyományos, oszlopos, vagy ívelt egyenáramú húzóművel) való villamosításra alkalmas.

A konstrukciója miatt maszkos elosztódobozokba egyszerűen beépíthető. Külön előnye, hogy a vezérlő ki-be kapcsolót is tartalmaz, így a kézi működtetése miatt további alkatrész beépítése nem szükséges. Kapcsolóóra csatlakoztatása pedig vezetékbekötéssel megoldható. A konstrukció bonható csatlakozásokkal készült, így telepítése, vagy cseréje gyorsan megoldható. A HG7 bekötése a doboz oldalán megtalálható.

 

 

 32.8 kép

 HG7 harangmozgásvezérlő fényképe

Ára:      Ft + Áfa 

 

HG8 harangmozgás-vezérlő

Sík és csőlineáris motor, valamint asszinkronmotoros harangmozgatás vezérlésére alkalmas. A kialakítása miatt maszkos elosztódobozokba egyszerűen beépíthető. Lineáris motorok esetén 1db induktív jeladó beépítése szükséges, míg asszinkronmotoros meghajtás esetén erre nincsen szükség. A motorok két irányú vezérlésére is alkalmas, de egyirányú húzásra is beállítható.

 

 

  

 32.9 kép

 HG8 harangmozgásvezérlő fényképe

Ára:      Ft + Áfa 

 

HG10 időzítős harangmozgás-vezérlő

A HG7 egyenáramú harangmozgató rendszer időzítővel kiegészített változata. Temetőben történő harangvillamosítás esetében célszerű a használata.  A harangozási idő egy tekerőgombbal, max. 8 perc időtartamra beállítható. A bekapcsológomb megnyomásakor a harang elindul, és az időzítés végén automatikusan leáll. Abban az esetben, ha korábban kell leállítani a harangozást, az a piros nyomógomb ismétel megnyomásval megtehető. A ravatalozóban kerül legtöbbször elhelyezésre.

 

  

 32.10 kép

 HG8 harangmozgásvezérlő fényképe

Ára:      Ft + Áfa 

 

Asztali nézet