Bimm-Bamm Csoport
Az idő nem áll meg!

MENÜ

Toronyóra

 

Általában a magas toronyra szerelt órákat nevezik toronyórának. A toronyóra kialakításának módja sokféle lehet. A toronyra szerelt óráknak - röviden toronyóráknak - a díszítő szerepe is jelentős. Emiatt alakjuknak a létesítmény stílusához igazodnia kell. A toronyórák az idő mutatásán kívül a harangokra mért kongatással is jelezhetik az időt. Az utóbbi időben - egyre több helyen - a vezérlőóra kapcsolja a létesítmény egyéb berendezéseit is. Ilyen lehet a fűtés, világítás, mágneses ajtózár, harangjáték stb. Több esetben felmerült a távoli harangvezérlés, távfelügyelet igénye is.  Leírásunk segítséget kíván adni egy korszerű toronyóra rendszer felszereléséhez, korszerűsítéséhez, az óra elemeinek kiválasztásához.

 

Toronyóra és templom együttes látványterveinek elkészítése

A toronyra több féle típusú, mintázatú toronyóraszámlap felrakható. Ahhoz, hogy a legszebbet vagy legjobban illeszkedőt ki lehessen választani, célszerú előzetesen többváltozatú látványtervet készíteni. A látványterv alapján lehet eldönteni a számlap optimális nagyságát, elhelyezését, kialakítási módját, színezését . A kiválasztott technikai megoldás esetén kezdődik el a konkrét számlapterv elkészítése.

 

Toronyóra számlap terveinek elkészítése

A toronyóra számlapok és mutatók méretét, díszítését mindig a toronyhoz kell illeszteni.  Szerencsére a rendelkezésre álló technológiák sokszínűsége megengedi a nagyon sok féle számlapterv elkészítését. A Bimm-Bamm Csoport tudatosan törekszik arra, hogy számlapjai a sablonos megoldást kerüljék, mindig a templomhoz igazítottak legyenek. A számlap színe, a felíratok stílusa (római, arab), számok alakja, mérete változó. A számlap számítógépes tervezéssel készül.

 

 

      25.1 kép

 Alapváltozat, ahogy az épület tervezője elképzelte.

   25.2 kép

Második változat, az eredeti tervezett számlap helyen, egy megnövelt számlap alkalmazása.  

 

 

 

  25.3 kép

 Harmadik változat, a harang zúgóablakok elé,  egy kisebb négyszögletes számlappal.
 

 

 

  25.4 kép

 Negyedik változat, a harang zúgóablakok elé, egy nagy négyszögletes számlap alkalmazása, hogy messziről is látható legyen az óra.

    25.5 kép

 A megvalósított változat.  A számok lézerkivágással vaslemezből készültek. A számlap átmérője 1,5m lett.

Ikrény R. K. Templom számlapja

 

 Toronyóra szerkezetei

  • Számlap
  • Mutatók
  • Mutatótengelyek fogaskerekekkel (1: 12 osztómű)
  • Mutatómeghajtás (motor)
  • Vezérlőórák
  • Kongató egységek
  • Egyéb egységek

 

Toronyóra gyártás, készítés

 A toronyóra összes szerekezeti elemét elkészítjük, legyártjuk, és felszereljük.A további menüpontok alatt az egyes alkatrészek ismertetése megtalálható.

 

 

Asztali nézet