Bimm-Bamm Csoport
Az idő nem áll meg!

MENÜ

Harangok villamosítása vagy annak felújítása

 

A harangok villamosítása több részből áll:

 • Esetlegesen a mechanika  javításából, karbantartásából. Ez nagyon fontos feladat. Csak az a rendszer villamosítható, amelyik mechanikailag is rendben van.

  4.1.kép

Alsószölnök felújított 500kg-os nagyharangja

 

 • A harangok húzóművének elkészítéséből és felszereléséből. A húzómű áll a harangmozgatószerkezetből ( DC egyenáram- vagy AC váltakozóáram-) és az azt vezérlő  harangmozgást vezérlő elektronikából.

 

 4.2.kép

Padlóba süllyesztet húzómű

 

 

 

 

4.3.kép

Digitális HG4 harangmozgástvezérlő

 

 • A toronyban lévő húzómű és a földszínten lévő vezérlőegység közötti kábelezéséből 

 

4.4.kép

Harangmozgásvezérlő dobozolva, és vezetékezése

 

 • A földszinti kapcsolódoboz (benne kézi kapcsoló) felszereléséből 

 4.5.kép

Egy harang vezérlésére alkalmas kapcsolódoboz

 

  4.6.kép

Data log kapcsolóóra

 

 • igény esetén, egyedi program létrehozását vezérlő elektronikából

  4.7.kép

MHV  vezérlő

(Multifunkcionális harangvezérlő)

 

 • igény esetén telefonos, rádiós vezérlőből.

 

  4.8.kép

GSM terminál, cserélhető SIM kártyával

 

A harangvillamosítás munkafázisai

 

 1. A mechanikai javításokat el kell végezni.
 2. A földszinti vezérlőórához a 230V feszültséget és védőföldelést kell odavezetni. A vezetékek szükséges keresztmetszetét és a leágazás biztosítójának áramát a harangok teljes áramfelvételére kell méretezni . Irányadó terhelés 6W/harangtömeg [kg].
 3. A harangvezérlő szekrényében el kell helyezni a harangoknak megfelelő túláramvédelmi eszközt, a harang kézi kapcsolóját és a harangmozgás-visszajelzőt.A  harangok számának megfelelő kapcsolóórát is be kell építeni. Lehetőleg csatlakozási pontot kell kialakítani a későbbi rádiós vagy telefonos távvezérlés számára.
 4.  DC húzóművek esetén az elosztószekrény sorkapcsairól kell indítani a harangokhoz a 1*230V-ot, AC húzóművek esetén a 3*230V-ot, valamint a harangok számának megfelelő vezérlővezetéket. HG4 vagy ennél magasabb verziószámú vezérlés esetén a vezérlővezetéken max.20mA áram folyik, ezért keresztmetszetére nincs semmilyen kikötés. A toronyba menő tápfeszültség vezetékének  keresztmetszetét - a nyomvonal függvényében - úgy kell meghatározni, hogy az összes harang működése esetén a vezetékszakaszon az MSZ HD 60364 szabványban rögzített értéknél nagyobb feszültségesés ne legyen, és teljesítse azt a kitételt is, hogy a keresztmetszete legyen nagyobb a biztosító áramánál.
 5. A toronyban elhelyezett vezérlődoboznak célszerű a  HG típusdobozt alkalmazni. Az alsó doboz sorkapocsban fogadja a 230V-os feszültséget, a földelést és a harangok vezérlővezetékét. A doboz oldalán mindig a 230V-os szerviz dugalj is helyet kap. A dobozban minden esetben a legnagyobb haranghoz tartozó elektronika a bal oldali, míg a legkisebb harangé a jobb oldali. A HG harangelektronikákon a harang működését LED-ek segítségével jelezzük. A vezérlődoboz elektronikájában minden harang egyenként biztosítva van.
 6. A harangmozgató szerkezet nagysága és teljesítménye szoros összefüggésben van a harang nagyságával. A leggyakrabban használt DC mozgatószerkezet általában 230V egyenfeszültségről működik. Ennek a feszültségnek az előállítását a hálózati 230V-ból a vezérlőelektronika végzi.
 7. A toronyban célszerű a világítás kiépítése is, mert sokszor nappal sem lehet e nélkül munkát végezni.

 Példa:

 • Adott egy 60kg és egy 250kg tömegű harang. A földszintről kell a toronyban lévő harangokat vezérelni. A vezeték egyszeres nyomvonal hossza kb. 60 m.
 • A főkapcsoló szekrényben 1*16A-es leágazást kell kiépíteni. A harangvezérlő típusdobozához 3*1,5mm2-es vezetéket kell kiépíteni. (230V fázis, nulla, védőföld), valamint a két harang vezérlővezetékét.
 • Harangvezérlő típusszekrényt javasolunk beépíteni. (Ebben az esetben a helyszínen csak a bejövő és elmenő vezetékeket kell sorkapocsba bekötni, és minden csatlakozási pont elő van készítve.)
 • Az elosztószekrénytől a harang szintig minimálisan javasolt vezeték: MT 3*1,5mm2-es és 2*0,5mm2. (Ha világítás is szükséges akkor 4*1,5mm2-es és 2*0,5mm2-es vezeték)
 • A toronyban lehetőleg hozzáférhető helyre kell a vezérlődobozt telepíteni.
 • A helyi adottságok figyelembevételével kell a harang mozgatószerkezetét telepíteni.
 • Javasolt világítás: 3m-enként 60W-os lámpatest

 

Egy új harangvillamosítás tájékoztató ára

 

Harangvillamosítás tájékozató ára
Harang tömeg Húzómű Helyszíni szerelés Vezérlés és vezérlőóra
Útiköltség
[kg] [eFt]+ Áfa [eFt]+ Áfa [eFt]+ Áfa [eFt]+ Áfa
12 90 30 20  
24 110 30 20  
38 140 40 20  
50 150 40 20  
140 160 40 20  
220 170 40 20  
 1100  350  80  20  

 4.1 táblázat

 

 

Asztali nézet