Bimm-Bamm Csoport
Az idő nem áll meg!

MENÜ

 

M10 vezérlőóra

 

 

A vezérlőóra négy harang és további négy kapcsolókimenet valamint toronyóra mutató és kongató egységek, harangjátékok stb.  vezérlésére használható. A digitális rendszerű vezérlőóra kvarc időalappal rendelkező mikroprocesszoros készülék. Igény esetén az M10-hez  77,5 kHz-es DCF atomóra, vagy GPS műholdantenna kapcsolható hozzá. Telefonos, rádiós, inthernetes távvezérlési lehetőséggel is rendelkezik. Nagyon sokféle modul kapcsolható hozzá.

 

31.1 kép

M10 vezérlőóra képe

Az M10 vezérlőóra  ára modulok nélkül: 210 000Ft + Áfa 

 

M10 leírása itt olvasható bővebben!

 

 

 M10 toronyóra vezérlő és moduljai

 

A kapcsolórához több modul, kiegészítóelem is hozzákapcsolható. Ezek egy részét az alábbiakban összefoglaljuk.

 

Doboz

A vezérlőóra önállóan is felszerelhető, de javasolt az ABBB10 típusú falba is süllyeszthető szekrény alkalmazása. Az ABBB10 kapcsolószekrény átlátszó cserélhető forgáspontú ajtóval van ellátva, amely a por és a véletlen megnyomás ellen védelmet nyújt.

 

A doboz alkalmazását javasoljuk!

Ára: 9 000Ft + Áfa (Vezérlőóra nélkül)

 31.2 kép

 Dobozba szerelt vezérlőóra

 

 

 31.3 kép

 Vezérlőóra doboza belülről. Felül a harangok túláramvédelme, középen a harangot kapcsoló elektronika képe látható.

 

 

 31.4 kép

M10 vezérlőóra önállóan szerelve

 

Túláramvédelmi modul

A szekrény tetején az óra, harangok, kapcsolók védelmére szolgáló kismegszakítók kapnak helyet. A túláramvédelmi modult a a fogyasztók áramfelvételéhez kell igazítani.

 Ára: 800Ft + Áfa (Kimenetenként)

 31.3 kép

 Túláramvédelmi modul elölnézete. A harangok alatt a működés visszajelzők és a felírataik láthatóak.

 

 

Harang és kapcsoló működését visszajelző modul

Feladata, hogy a vizuálisan mutassa a harang és a kapcsoló áramkörök működését. A hálózati feszültségről üzemelő fogyasztók műjködésekor a LED-ek világítanak. A modullal egyértelműen ellenőrizhető a berendezések helyes üzeme. A modul felszerelése csak a kapcsolószekrényben a túláramvédelmi modul alatt lehetséges. Áramérzékelős, feszültségjelzős és HG visszajelzős modul egyaránt szállítható.

  

Ára: 1 000Ft + Áfa (Kimenetenként)

 31.5 kép

M10 harang és kapcsoló működést visszajelző modul felirati táblája

 

 31.6 kép

Harang és kapcsoló működését jelző áramkör fényképe

 

DCF atomóra szinkronjel vevő

Ha nagyon pontos órát akarunk, akkor az atomórákat, vagy GPS alapú órákat kell alkalmazni. A DCF vevő feladata a 77,5kHz-en sugárzott, atomóra antennajelek (DCF) vétele és az antennajelekből a pontos idő dekódolása. Antenna telepítésénél a vételi viszonyokat figyelembe kell venni. Ügyelni kell arra, hogy a doboz tetején lévő nyílnak, Frankfurt irányába kell állnia. A dobozra szerelhető, állítható tartó segítségével a megfelelő irányban rögzíthető a modul. A helyes irány beállításában segítséget ad a modulon lévő sárga LED villogása. Optimális esetben másodpercenként egyet villan. A modult a toronyban célszerű telepíteni. Az antenna freccsenő víz elleni védelemmel készül. 3 eres yack dugós csatlakozással kell az árnyékolt vezetéket a modulhoz csatlakoztatni. Az antennamodul alkalmassá tehető, egyéb DCF órák vezérlésére is.

 Ára: 18 000Ft + Áfa (csak vevő)

Használatát a GPS antenna kezdi kiszorítani!

 31.7 kép

 DCF atomóra vevő

 

 

GPS műholdról jövő atomóra szinkronjel vevő

 

A GPS alapú navigációs műholdak szolgáltatásainak kihasználásával lehetőség van az M10 toronyóra pontosságának 100%-os elérésére. Ez a rendszer sokkal megbízhatóbb, mint a  a DCF atomóra. Itt nem jelentkezik a téves átállás, vagy napokon keresztüli antennajel zavar. A vételét nem zavarják a környezeti viszonyok, pontosítása néhány pillanat alatt megtörténik, ellenőrizhető módon. (Led villog ha jó a jel) Az antenna teljesen zárt. Víz és por elleni kivitelben készül. A mérete miatt toronyban és a vezérlőóránál egyaránt elhelyezhető. Az antenna és a M10 összekötése csak a GPS M10 processzormodul beszerelésével lehetséges. Az antennaillesztő (interface) az antenna működéshez szükséges tápfeszültséget állítja elő 12V-ból, valamint a soros kimenet védelmét is ellátja.

 Ára: 10 200Ft + Áfa (antenna) + 5 200Ft + Áfa (antennaillesztő)

 

 31.8 kép

 GPS vevő és interface egysége

 

 

Kimeneteket kapcsoló relés egység

Feladata az M10 által soros jelen kiküldött adat illesztése az adott toronyóra, vagy harang modulokhoz. A panel átkonfigurálással alkalmas óramotor, harang, óraütés, és kapcsolókimenet vezérlésre is. Így négy azonos (csak másként konfigurált) panel 16 kimenetet tud vezérelni.

 

Ára: 14 000Ft + Áfa (egy kimenetes)

 31.9 kép

  A képen egy egycsatornás modul látható.

 

 

Ára: 17 000Ft + Áfa (3 kimenetes)

 31.10 kép

 A képen egy háromcsatornás modul látható.

 

Kalapácsos harang és csengettyűjáték vezérlő modul (dallamos órakongatás)

Feladata a harang és csengettyűjátékok programjának tárolása, lejátszása. A modullal max. 12db harang, csengettyű, gong, csőharang kongató egysége egyidejűleg is működésbe hozható. Az ütemek, a harangok sorrendje, szünet ideje szabadon programozható. A modul működését a M10 vezérlőóra modul 4-es számú kapcsoló kimeneti vezérlőjele vezérli. A modullal max. 12db. max 10A áramfelvételű kongató egység fázisvezetéke kapcsolható. A modulon elhelyezett nyomógombokkal a negyed, egész kongatás valamint a harangjáték lejátszása közvetlenül is elindítható, ellenőrizhető, tesztelhető. A modulon elhelyezett zöld színű LED a tápfeszültség jelenlétét, a villogó piros LED a soros vonali kommunikációt jelzi. A fenti jelzésekből a rendszer működése ellenőrizhető. A soros kommunikáció megszűnése, a tápfeszültség kikapcsolása, valamint a kikapcsoló jel 6 másodpercen belüli megszűnése után a teljesítmény-kimenetek biztonsági okokból lekapcsolódnak, védve ezzel a kongató egységek elektronikáját. A modul a segéd-tápfeszültséget a gyengeáramú tápvezetéken kapja a modul. Ha a műszaki lehetőségek megengedik, akkor telepítését célszerű az M10-es dobozában megoldani. A modul alkalmas az óra negyed, egész kongatásainak vezérlésére is. A modullal egy eseményvezérlő modul is összekapcsolható. Ez utóbbi alkalmas bábuk, zászlók, hangkeltő eszközök, stb. közvetlen vezérlésére is. Ez utóbbi modul csak a feladat teljes ismerete esetén tervezhető.

Ára: 25 000Ft + Áfa (12 kimenetes)

 

 31.11 kép

A vezérlőpanel képe 4 kalapácsra való kiépítéssel.

 

HSP.exe  Harang és csengettyűjátékot tervező szoftver

 

A harang és csengettyűjáték komponálása Windows 95, vagy ennél magasabb operációs rendszer alatt a HJP.exe célprogrammal lehetséges. Ennek a programnak a használata átlagos számítógép kezelői ismereteket igényel.  A program indítása után kottában kell megírni a lejátszásra kerülő dallamot. A megírt program a PC hangkártyája segítségével ellenőrizhető, lejátszható. A HJ M10-es modulba ennek a programnak a *.hex kiterjesztésű fájlját kell letölteni. A modul memóriájába való letöltés után már a megkomponált program vezérli a harangokra szerelt kongató egységeket.

Ára: 19 000Ft + Áfa (szoftver)

 

31.12 kép 

 A PC-n futtatható komponáló program kezelőfelülete látható itt.

 

Kimeneteket kapcsoló nem szabályozható félvezetős egység

Faladata hasonló a fenti egységhez, de mechanikus jelfogó helyett szilárdtest relét tartalmaz. A panel átkonfigurálással alkalmas óramotor, harang, óraütés, és kapcsolókimenet vezérlésre is. Így négy azonos (csak másként konfigurált) panel 16 kimenetet tud vezérelni.

Ára: 24 000Ft + Áfa (panel ára)

A panelt óraütés kapcsolások vezérlésre javasoljuk.

 A kép feltöltés alatt!

 

 

 31.13 kép

A képen egy félvezetős kapcsolóegység látható

 

 

Kimeneteket kapcsoló szabályozható félvezetős egység

Faladata hasonló a fenti egységéhez. Ez sem tartalmaz mechanikai jelfogót. Itt is félvezetőkből épül fel a teljesítményáramkör. A panel átkonfigurálással alkalmas óramotor, harang, óraütés, és kapcsolókimenet vezérlésre is. A kimenetek félvezető (triac) vezérlésűek, nullátmenet kapcsolással működnek, és fázishasításos szabályzásúak.így pl. fényerőszabályzásra is alkalmasak. Egy panel 2 db kimenetet tud kezelni.

Ára: 22 000Ft + Áfa (panel ára)

 

31.14 kép

 A képen egy szabályozható kimmenőfeszültségű félvezetős kapcsolóegység látható

 

 

 M10 egyszerű programozó modul

A M10 toronyóra vezérlődobozára lehet felszerelni. Segítségével a harangozási időpont változtatás egyszerűvé válik. Használata nem igényel tanulást, mert csak az aktuális harangozási időpont kapcsolóját kell felkapcsolni. A kapcsolási időket a vezérlőóra első nyolc programhelyére tárolt adatokból veszi.

 Ára: 22 000Ft + Áfa (panel ára)

Használatát idöseknek javasoljuk!

31.15 kép

 31.16 kép

 A fenti képeken az M10-hez kapcsolható egyszerúen kezelhető programozóegység látható.

 

 

Modemtelefon

Feladata, hogy külső vezetékes, vagy mobiltelefon hívásról érkező parancsokat fogadja és továbbítsa az M10 modul felé. A modemtelefon önállóan csak akkor kezdeményez hívást, ha a vagyonvédelmi modul is beépítésre kerül. A modemtelefonra PC-telefonról ill. szóló mobil telefonról, vagy vezetékes telefon felől érkezhetnek vezérlő parancsok. Az illetéktelen kalózkodás elkerülésre jelszó védelem került beépítésre. A PC-telefonról a teljes M10 vezérlése, programozása, beavatkozó szerveinek indítása elvégezhető. A szóló telefonról csak a „harangok”, ill. „kapcsolók” ki-be kapcsolása vezérelhető.

A modemtelefon a vezérlőszekrényben kerül beépítésre, így annak kezelőszervei illetéktelen személyek ellen védettek. A modemtelefon T-mobil, Pannon, Vodafon kártyával működtethetőek. Évente egyszer a kártyát – a távközlési szolgáltató által meghatározott összeggel – fel kell tölteni. A modemtelefonnak M35i, vagy vele azonos protokollal rendelkezőnek kell lennie. A modemtelefon szünetmentességét a telefon akkumulátora biztosítja. A modemtelefon beépítése az M10 üzembe állítása után lehetséges.

 

A modemtelefon használatáról bővebben itt

  Ára: Lásd a harang telefonos vezérlők címszó alatt

 31.16 kép

 Modemtelefon az M10 vezérlőóra dobozába beépítve.

 

 

 Modemtelefon és M10 közötti interface egység

A két készülék összeköttetését és a protokolok összehangolást, a modemtelefon tápellátást végzi.

  Ára: 12 000Ft + Áfa

A kép feltöltés alatt!

 

31.17 kép

A képen a modem interface egysége látható.

 

 

M10.exe  Távfelügyeleti vezérlőszoftver

A M10-es toronyóra rendszer PC-re telepített M10.exe programmal távolról felügyelhető, vezérelhető. A telepített PC környezetére a minimális hardver elvárás: 486 processzor, FAX modem, 6Mb fixlemezhely, Windows 95 operációs rendszer, vezetékes telefonvonal, vagy modemmel rendelkező mobiltelefon. A program 8 menülapból épül fel. Az elő lapján a létesítmény azonosító adatok beállítása történhet meg. A második lap a toronyórával kapcsolatos ellenőrzésekre, beállításokra ad lehetőséget. A harmadik lapon a harangokkal kapcsolatos műveletek végezhetők el. Itt indíthatók távolról a harangok. A negyedik lapon a programozott harangozások beállítása történhet meg. Az ötödik, hatodik lapon a kapcsolók vezérlése lehetséges. A hetedik lap a tárolható harang és kapcsoló programozások megkönnyítésére naptárat tartalmaz. A nyolcadik lapon a modemmel kapcsolatos beállításokat tehetjük meg. A kilencedik lap szerviz célokra szolgál. Itt kötetlen parancsokkal vezérelhetjük a M10-es rendszert. A használatának feltétele, hogy az M10-nél és a PC-nél egyaránt modem legyen elhelyezve.

  Ára: 60 000Ft + Áfa (program)

 31.18 kép

 M10.exe program kezelőfelülete

 

 Rádiós vezérlő

 Az M10 vezérlőórához kapcsolt harangok, vagy kapcsolók 433MHz-es rádióvezérléssel max. 100m távolságról indíthatók. A vevő, vagy a modemtelefon a vezérlőszekrényben kerül telepítésre. 

   Ára: 8 000Ft + Áfa (vevő és rádiósinterface egység)

 

 31.19 kép

Rádiós vevőegység

 

Távirányító egység, a Bimm-Bamm Csoport által tipizált távirányító. A rádiós vezérlőnél a parancsok kiadása hasonló módon történik, mint a mobiltelefon esetén. Először a bekapcsolandó készülék számát, majd a bekapcsolási időtartamot kell megadni. Az illetéktelen kalózkodás miatt a rendszer védelmet tartalmaz. A rendszer felépítése olyan, hogy bármely bekapcsolási helyről (bármely telefon, kézi kapcsoló, rádiós vezérlő, PC távvezérlés) esetén az bármely másik pontról is kikapcsolható.

Ára: 15 000Ft + Áfa (távirányító)

 

 31.20 kép

M10 rádiós távvezérlő

 

M10 vagyonvédelmi modul

Feladata, hogy a templom vagyonvédelmi feladatait ellássa. A vezérlőóra VM10 moduljának beépítésével a templom védelme automatikusan megoldható. Ehhez mozgásérzékelőt kell felszerelni, és azt időprogramozottan a toronyórával be kell kapcsoltatni. A riasztás esetén a vezérlőóra elindítja programozott módon és időközönként a harangokat. 

Ezt a funkciót célszerű a mobiltelefonos, vagy rádiós távvezérlő modullal is összevonni, mert akkor távolról is lehet ezt a funkciót be és kikapcsolni. A vagyonvédelmi érzékelő jelzése után az M10 vezérlőóra 3 perc időtartamra indítja a harangokat. Amennyiben a riasztás jelzés folyamatos, akkor a harangok max. 16 percig szólnak, majd letiltásra kerülnek. (Az M10 kezelőszerveiről a harangozásokat természetesen le lehet állítani!)

Ára: 8 000Ft + Áfa (vagyonvédelmi kiegészítő modul)

Ára: 4 000Ft + Áfa (passzív infra érzékelő)

 

 31.21 kép

Az M10-hez több fajta érzékelő hozzákapcsolható.

 

 

TM10 kisteljesítményű tápegység modul

Feladata a M10-es rendszer működéséhez szükséges tápfeszültség előállítása. Ez a típust abban az esetben lehet alkalmazni, ha nincs mutatómotor modul a rendszerben telepítve. Ha ilyen van, akkor a - nagy áramfelvételre való tekintettel NM10-es tápegység beépítése szükséges.Az M10-es tápegység a vezérlőszekrénybe berakható, a csatlakozója közvetlenül egy 230V-os dugaszoló aljzatba bedugható.

Ára: 1 000Ft + Áfa 

 31.22 kép

Kisteljesítményű tápegység

 

 

Modulos felépítésű tápegység

 

Kimondottan toronyórához lett ez a modul kifejlesztve. Az alábbi funkciókat látja el:

 • Toronyóra meghajtómotor tápellátása (max.30W/12V DC
 • Toronyóra modulok tápellátása külön csatlakozón (kimenetei vezérlő, alkony, kongatópanel. Stb.
 • M10 vezérlőóra tápellátása külön csatlakozón (kimenetei vezérlő, alkony, kongatópanel. Stb.
 • GPS, és vagy M10 vezérlőjelek szétosztása

Bővebben lásd itt

 

 

 

31.23 kép

Moduláris toronyóra tápegység

 

 

M10 nagyteljesítményű tápegység és vezérlő modul

Feladata a M10-es rendszer működéséhez szükséges tápfeszültség előállítása. Ez a típus minden konfiguráció esetén alkalmazható. A tápegységet a mutatómotorok közelébe kell telepíteni. Dobozában igény esetén más modulok is elhelyezhetőek. Csatlakozója közvetlenül egy 230V-os védőföldeléses dugaszoló aljzatba bedugható. A beépített áramkör a kongató egységek csatlakoztatást is magában foglalja.

 Ára: 44 000Ft + Áfa

 

 

 

 

31.24 kép

Nagyteljesítményű tápegység dobozolva.

 

 

 31.25 kép

 Nagyteljesítményű tápegység fényképe a csatlakozásokkal, belülről nézve.

 

 

Digitális harang és harangjáték modul (Szintetizált hang)

 A modul elsősorban a harangokkal kapcsolatos hangok előállításra (harangozás, harangütések, vagy harangjátékok) másodsorban egyéb hanghatások (zene, szöveg, zaj, madárhang stb.) előállításra szolgál. A digitális hang modul három egységből tevődik össze: hangképző, hangerősítő és hangsugárzó egység.

 Használatával a digitális harangozás is megvalósítható.............

 Fejlesztés alatt!

 

A kép feltöltés alatt!

 

  Tervezett ár: 25 000Ft + Áfa

Bővebben itt

 31.26 kép

 

Professzionális kalapácsos harang- és gongjáték játék modul (Valódi hang)

A modul egy profi minőségű kalapácsokat vezérlő rendszer. Felhasználási területe elsősorban harang és gongjátékok lejátszása.

Bővebben itt

 

A modul jellemzője:

 • 128 egymástól független hangot tud egy készülék vezérelni.
 • Midi hangszerbillentyűzetről a modul közvetlenül vezérelhető, ezáltal élőben is lehet vele hangokat megszólaltatni, zenélni.
 • A lenyomott billentyük sebességének függvényében a kalapácsok hangereje is változik (dinamikus ütés)
 • A billentyűzetről lejátszott dalok SD kártyára rögzíthetők. Egy SD kártya 100db tetszőleges hosszúságú dalt tud tárolni. Az SD kártya cserével a dalok száma nincs korlátozva.
 • 100 db 18 hangon lejátszható dalt tartalmazó kártya a modul tartozéka
 • A készülék USB –Midi átalakító közbeiktatásával  PC-vel is összeköthető. Ezáltal a dalok bármilyen kottaszerkesztővel is létrehozhatók, vagy kész filék az internetről is letölthetőek. ( Kb. 200.000 ingyenes mide file könnyen megtalálható az interneten.) 
 • A digitális harang és harangjáték modullal szinkronban vezérelhető. Ezáltal lehetővé válik, hogy a zenei darab főszólama a harangokon, míg pl. ének kíséret hangszóróból szólaljon meg.
 • Digitális harang és harangjáték modul (Szintetikus hang) és a Kalapácsos harang- és gongjáték játék modul (Valódi hang) modul mérete, kialakítása, kezelőszerve teljesen megegyezik, csak a kijelzőjén más felíratok jelennek meg.
 • Lehetőség van kapcsolóra és a kalapácsos harang- és gongjáték játék modul összekapcsolására is. A kapcsolóra segítségével állandó, vagy változó időpontokban dalok lejátszhatóak.

 

 

Mutatómotor vezérlés jelfogóval

 

Feladata a toronyóra mutató motor vezérlése. Alkalmazása akkor merül fel, ha már meglévő motort kell a vezérlőórához illeszteni. Ennek a modulnak az alkalmazása csak abban az esetben javasolt, ha a meglévő motor nem helyettesíthető az  M10-es mutatómotorral. Ez a modul motort nem, csak egy jelfogó kimenetet tartalmaz. A modul vezérlőjel kimaradást nem képes korrigálni! A modul egyidejűleg 1-es, és 2-es számú toronyóra motort tud vezérelni. A modul működését a M10 vezérlőjele határozza meg. A modulon elhelyezett zöld színű LED a tápfeszültség jelenlétét, a villogó piros LED a soros vonali kommunikációt jelzi. A fenti jelzésekből a rendszer működése ellenőrizhető. A modul a segéd-tápfeszültséget a közelében elhelyezett M10-es tápegység modulból, gyengeáramú tápvezetéken kapja.

 

 Ára: 14 000Ft + Áfa (egy kimenetes)

 

 31.27 kép

A képen  látható modul segítségével bármilyen egyedi mutatómotorok is vezérelhetőek. 

 

 

Modulfelépítésű kongató modul

 

A toronyóra a harangokon is elkongathatja az időt. Ez a modul arra szolgál, hogy a GPS jelből vagy az M10 vezérlőóra jeléből kikódolja a kongatási időpontokat. Alapesetben ez a modul a következő jelet adja ki:

 • Negyedkor 1 ütést a kisebbik harangon
 • Félkor 2 ütést a kisebbik harangon
 • Háromnegyedkor 3 ütést a kisebbik harangon
 • Egész órakor 4 ütést a kisebbik harangon, és az aktuális óraszám elütését a nagyobbik harangon.

 

Bővebben lásd itt

 

 

31.28 kép

A képen  látható modul segítségével bármilyen egyedi mutatómotorok is vezérelhetőek.

 

 

Mutatómotorok 

A mutatók hajtására szolgáló motorokat a Mutató meghajtás menüpontban, a lap alján ismertetjük. Több típus készül belőlük, mindig az igények alapján célszerű kiválasztani a megfelelő motort.

 

 

 

 

 

Asztali nézet