Bimm-Bamm Csoport
Az idő nem áll meg!

MENÜ

 

Orgona elektronika

 

Orgona alatt azokat a hagyományos templomi orgonákat kell érteni, amyelyek fém-fa sípokba befújt levegővel szólalnak meg, és a játszóasztal billentyűjének lenyomása mágnesszelepeket vezérel meg. A Bimm-Bamm Csoport megalakulása óta több orgonához szállított vezérlőelektronikát. Jellemzői:

  • Korszerű processzoros vezérlés.
  • Nagyfokú bővíthetőség.
  • Kidolgozott és bevált kapcsolástechnika.
  • Könnyű kezelhetőség.

 

A Bimm-Bamm Csoport több hangszerkészítő csapattal kapcsolatban áll. Hangszert nem gyárt. Az orgonaépítő elképzelése alapján elektronikát készít és szállít a javításhoz, átalakításhoz. Tekinve, hogy az orgona mindig egyedi készülék, és speciális hangszer ismeretkre is szükség van a javításhoz. Ezért az orgona elektronika beépítést csak orgonakésztővel közösen szereljük.

 

 

Elektronikus szempontból az orgona az alábbi egységekből áll

  • Regiszter vezérlő és regiszter tárolást segítő elektronika (Setzer)
  • Billentyű vezérlő, és hangmágnes meghajtó elektronika (Kopula vezérlés)
  • Orgonajátékot tároló memória egység (PC és illesztő áramkör)
  • Tápegységek  

 

 

 Az alábbi egységek az eddig megvalósított elektronikákból nyújtanak izelítőt:

 Setzerek

 

13 Regiszter memória tárolást segítő eszköz

(Kicsi orgonákhoz javasolt)

Max. 13 regiszter vezérlésére szolgál. A regiszterek bemeneti jelét  nyomógombok adják. A gombot egyszer megnyomva a regiszter bekapcsolódik, még egyszer megnyomva kikapcsolódik. A regiszterek helyzetét LED-ek is mutatják. 

A regiszterek pillanatnyi helyzetét tárolni is lehet. Négy tárolási hely van. (Forte, Mezoforte, Tutti és minden kikapcsolt). Mindegyik hely szabadon programozható.  A tároláshoz a SAVE gombot kell megnyomni.

 

 

 49.1 kép

A képen a tárolást, és a Forte, Mezoforte, Tutti kapcsolását végző nyomógombok láthatóak. Az adott állapot bekapcsolást LED mutatja. A Forte, Mezoforte, Tutti regisztereket a SAve gomb segítségével tárolni lehet, és bármikor meg lehet változtatni.

 

 

 49.2 kép

Forte, Mezoforte, Tutti  kapcsolók ezt a központi panelt vezérlik. A panelen kap helyet a mikrószámítógép, amelynek kimenete pedig a regisztermágneseket kapcsolja.(Az áramkör teljesítményfokozatot is tartalmaz)

 

 

24 Regiszter memória tárolást segítő eszköz

(Közepes méretű orgonákhoz javasolt)

 Az előbbi memóriaegység megnövelt tudású párja. A bemenetét itt is nyomógomb jele adja. TEz a bille alatt foglal helyet és nem látszik.


 49.3 kép

A piros gombra kell ragasztani a regiszter nevét tartalmazó gombot.  Az első változatnál minden regisztert egy nyomógomb kapcsol. Egyszer megnyomva bekapcsol, még egyszer megnyomva kikapcsol. Ez főleg a pisztonoknál használható előnyösen. A második változatnál a bekapcsolást is egy, míg a kikapcsolást másik nyomógomb végzi el. Vagyis a klasszikus billét felül megnyomva a regiszter bekapcsol, alul megnyomva kikapcsol.

 

49.4 kép

Regiszter tárolóegység

 A regiszterek állapotát menteni is lehet. A mentés, visszaolvasás egy nyomógombos billenytyűzetről, vagy itt is pisztonokról lehetséges. A memóriatároló gomb megnyomásával történik a tárolás. Új kombináció esetén a billék az adott átkapcsolása után ismét eltárolhatóak.

 49.5 kép

Regiszter tárolóegység hátoldalról nézve

 

 Az orgona központi agya itt is a központi számítógép. Ehhez kapcsolódnak a regiszter kapcsolók és a tárolást végző nyomógombok.

 


49.6 kép

Központi processzoros panel képe elölről

 

 49.7 kép

Központi processzoros panel képe hátulról

 

 

Bővíthető Regiszter memória tárolást segítő eszköz

(Közepes, vagy nagy méretű orgonákhoz javasolt)

 A bille beállítása után a memóriatároló gomb megnyomásával történik a tárolás. Új kombináció esetén a billék az adott átkapcsolása után ismét eltárolhatóak. Az eltárolt memória viszont a billéket átmozdítja az adott helyzetbe.

 

 Kép feltöltés alatt!

 49.8 kép

 

Kopula vezérlések

 

 49.9 kép

A képen egy pedál és első, második manuáal egy hangjánal a kapulavezérlése látható. Ebből 12 db kell egy orgonába.

 

 49.10 kép

Az alaplemezbe dugható be a 12 hangpanel, setzer egységek (A fentiek közül mindegyik), tápegység és esetleg a PC interface panel.

 

 

Tápegységek

Az orgonába épített mágnesek meghajtására DC tápegységeket kell beépíteni. A négnesek tápfeszültsége 12V, 24V és 48 V lehet. A tápegységet a választott feszültségre és az összteljesítményre kell méretezni. A tápegységnek általában célszerű gyári kivitelt választani.

 Kép feltöltés alatt!

 

 49.12 kép

Midi rendszeren alapuló elektronika

A MIDI szabványban leírtak alkalmazásával az utóbbi időben egyre több orgona kerül átalakításra. Az átalakítás céláramkörökkel történik, előzetes tervezés után. A rendszer előnye, hogy a PC-n tárolt midi filék is lejátszhatók az orgonán, illetve midi felvétel is készíthető a játékról.

 

 Kép feltöltés alatt!

 49.13 kép

 

Digitális alapú, orgona játszóasztalba épített elektronika

Az orgonahangok digitalizálásával lehetővé vált, hogy egy lakásban is megszólalhasson egy katedrális orgonája is. Ehhez a egy nagyobb teljesítményű PC-re és arra telepített speciális programra, jó minőségű hangkártyára, erősítőre és hangszórókra van szükség. Természetesen ezeket egy jól megtervezett és kialakított játszóasztalba kell építeni.

 

Az alábbi képeken egy elkészített digitális orgona látható, amely a lakásban gyakorlásra szolgál.

 

 49.14 kép

Az orgona regisztereinek állapotát jelzi ki a monitor 

 

 

 49.15 kép

Az orgona három manuálos

 

 

 

 49.17 kép

Az organa bal oldalán helyezkedik el a kijelző monitor

 

 

 49.18 kép

Az orgaona pedáljai, "redőnye", és a "mókuskereke"

 

 

 

 Az orgonaáramkörök mindig egyedi igények alapján kerülnek kialakításra. Ezért csak előzetes egyeztetés után lehet az optimális megoldást kiválasztani!

 

 

 

Asztali nézet