Bimm-Bamm Csoport
Az idő nem áll meg!

MENÜ

Gyakorlatban elterjedt harangmozgásvezérlők 

 

A harang vezérlőszekrény kapcsolói ezt az egységet vezérlik. Ha a harangmozgást vezérlőre feszültség kerül, akkor az elindítja a harangmozgató egységet. A harangmozgást vezérlő mindig figyeli a harang mozgását, és annak megfelelően szabályozza a harangmozgató egységeket. A korszerű harangmozgást vezérlő egységeink a harang hibás működése esetén védelmet hoznak működésbe, ezáltal védik a harangot és a környezetét tönkremeneteltől.

-          Villás harangmozgást vezérlő. A legelső harangvillamosítások alkalmával használták. A harang kötele egy villát mozgatott, amely egy mikrokapcsolót kapcsolt ki és be. A szerkezet gyakorlatilag mechanikus elemeket tartalmazott. Ez a vezérlés egyszerű, villamos felépítésű volt. Nagyon gyakran meghibásodott, bizonytalanul indult, és a villa megakadása esetén gyakori volt a harangmozgató egység tekercsének leégése. Nagyon nehezen lehetett a harangmozgást helyesen beállítani. Az országban sok ilyen egység működik még a mai napig is. Ma már nem javasoljuk az ilyen egység telepítését. Felújítások alkalmával gyakran kérik ezen egységeknek korszerűbb típusra való kiváltását.

-          Higanykapcsolós harangmozgást vezérlő. A harang lengőszerkezetének húzókarjára egy higannyal teli üvegcsövet kötnek, amelybe két elektróda nyúlik. Alapesetben a higany helyzete úgy van beállítva, hogy zárja a két elektródát, amelyen a meghúzó rendszer árama folyik át. Ennek hatására a kar elfordul, a higany elfolyik és nyitja az áramkört. A harang visszabillen, aminek a hatására a higany visszafolyik és újra zárja az áramkört. Ezt a megoldást az utóbbi időben   új harangozóegységeknél már nem használják. Nagyon kicsi és nagyon nagy harangoknál nem lehet jól beállítani.Használatát biztonságtechnikai okok miatt nem javasoljuk.

-          Mágneses vagy optikai érzékelővel vezérelt harangmozgást vezérlő elektronika. A harang helyzetét valamilyen korszerű érzékelővel érzékelni lehet. Ez az érzékelő vezérli a hozzá kapcsolt  elektronikát. Korszerű és megbízható rendszerek épülnek fel ezzel a módszerrel.

-           Egyéb harangmozgást vezérlő elektronika. A tornyokban szerelve mindig találunk harangvezérlésekre érdekesebbnél érdekesebb megoldásokat.  A helyi mesterek leleményessége, a technika fejlődése, valamint a harangozórendszerek telepítésével foglalkozó iparág fejlődése ezeket a megoldásokat egyre inkább kiszorítja.

 

 

Vissza a mozgásvezérlőkhöz

Asztali nézet