Bimm-Bamm Csoport
Az idő nem áll meg!

MENÜ

Felül, vagy alulütős harangok

 

1. Felülütős harangozás vagy más néven „repülős” harangszívű harangozás

Amennyiben a harang tengelyének forduláspontját harang tetejénél alakították, akkor a harangozáskor a harang nyelve a harang magasabban lévő szoknyája üti meg.

 

 

Ha ilyen harangot meghúzzuk a kötéllel azt vesszük észre, hogy a harangozás elején a harang nyelve a haranggal együtt leng. Jobban meglengetve viszont a harang felső szoknyája között fog mozogni.

A repülős harangozás név találó, mert a harangok és harangszívek ennél a módszernél szinte repülnek. A harangok elfordulása nagy, így a harang hangja is a harangzúgó ablakok felé terjed.

Régebben (kb. 400kg tömegű harangméretig) szinte mindig ezt a harangozási módot használták. Megjegyezzük, hogy a nagy húzási erő igénye miatt azonban a nagy harangoknál már az alulütős harangozási mód terjedt el.

A felülütős harangok nyelvét nem kell szorosan megvezetni, hiszen a centrifugális erő, azokat úgyis a lengetés irányába állítja. Ezért, ha régebbi felülütős harangokkal találkozunk, szinte csak bőr szíjjaltörténő rögzítést találunk.

Egyes források, leírások szerint ez a harangozási mód a felhangokat jobban megszólaltatja. Magyarországon az 1800-as évek közepétől kedve tértek át tömegesen az ún. alulütős rendszer alkalmazásra. Egyes felmérések alapján a magyarországi harangok csak kb. 5-10%-a felülütős rendszerű. A villamosan működtetett repülős harangnyelvvel működő harangokat főleg a főleg a nyugati cégek által felújított/öntött harangok képviselik. Európa északi részén gyakorlatilag ezt a repülős harangozási módot használják ma is.

Megjegyzés: Ilyen harangok villamosítása a nagy erők miatt lineáris motorokkal, vagy lánckerék meghajtású aszinkron motorokkal történik. A bonyolultabb megoldás miatt a harang felülütősként való villamosítása mindig drágább egy ejtő rendszerű villamosításnál. A nagyon nagy kilengés miatt mind a harangot, mind a harangnyelvet stabilan kell rögzíteni, és gyakran ellenőrizni, a balesetek megelőzése miatt.

 

 

2. Alulütős harangozás vagy más néven „ejtő rendszerű” harangozás

Ennél a megoldásnál a harang tengelyének a forduláspontja a harang tetejétől a szoknyája irányába el van tolva. Ez azt eredményezi, hogy harangozáskor a harang a szoknya alját üti meg.

 

 

A harang kevésbé leng ki, mint a felülütős rendszernél. A harang billentésekor a harangnyelv visszaesik a palástra, és nem repül. A nyelv kevésbé mozog. A hangképzés az alsó szoknya megütésével történik. Egyes mérések alapkán ekkor az alaphang dominál, így kongósabb hangzása lesz a harangnak.

Az ilyen harangozási mód előnye, hogy sokkal könnyebben, kevesebb energia befektetéssel húzható a harang. Magyarországon az 1860-as években Pozdech József pesti lakatosmester kezdte alkalmazni. A könnyebb és egyszerűbb kialakítása miatt a 20. század során szinte valamennyi régi és új harangot ilyen a technológiával alkalmazzák Magyarországon. Ma hazánk harangjainak 95%-a alulütősen szólal meg.

Megjegyzés: Ilyen harangok villamosítása a kisebb erők miatt az egyszerűbb, olcsóbb felépítésű egyenáramú húzóművekkel is történhet. Hátránya, hogy a harangszív lengés irányába történő megvezetését meg kell oldani. A régi bőr megoldás az oldalra való elmozdulás, és a kisebb kilengés miatt nem, vagy csak korlátoltan alkalmazható.

 

3. Harangnyelv lekötése

Erre általában akkor van szükség, mikor a húzómű és a harang lengőszerkezet nem illeszkedik egymáshoz. Nem szerencsés megoldás, mert a harangok törését eredményezheti.

A nyelv lekötést rugóval, vagy huzallal lerögzítik, így a harang lengésekor a harangszív csak a palást alsó részét üti meg.

Felülütős harangot, alulütős módon történő harang mozgására kényszeríteni a harangnyelv lekötésével szokták. Kizárólag Magyarországon találkoztam vele, de a harangszívre még gombócokat is szoktak hegeszteni, hogy a harang még kisebb elmozdulásra is megszólaljon.

A legtöbb villamos húzómű nem alkalmas a leálláskor a harangfékezésre, és gyakori az utókongatás. Ennek elkerülése miatt is le szokták kötni a harangszívet. Megjegyzem, hogy néhány kongatás, a harangozás elején és a végén nem zavaró, hanem még a harangszó szépségét növelheti is.

 

 

4. Harangozás harang nyelv mozgatásával

Én egy templomban találkoztam vele, a Derecskei református templomban.  A róla készített fénykép már csak a multat idézi,  mert ez a harangozás nagyon ronda hangot eredményetzett és 200-ben megszüntették. A nyelv mozgatást csak néhány elenyésző helyen alkalmazzák, ezért kuriózum.

 

 

Vissza a  harangmechanikához

Asztali nézet